Opis
Jakie są korzyści ze stosowania Mączki bazaltowej pylistej?
- Aktywuje rozwój dobroczynnych mikroorganizmów,
- Gromadzi wodę,
- Polepsza gruzełkowatość gleby,
- Zwiększa kompleks wodno-powietrzny,
- Wzmacnia tkanki roślin,
- Korzystnie wpływa na turgor roślin,
- Pozytywnie wpływa na system korzeniowy,
- Zwiększa zawartość chlorofilu w liściach,
- Polepsza smak owoców i warzyw.
Mączka bazaltowa pylista to mineralny polepszacz gleby, wspomagający rozwój rośliny.
Zawiera liczne związki mineralne, wpływające na polepszenie właściwości fizykochemicznych gleby, sprzyjając tym samym zdrowiu i odporności rośliny.
Poprawia strukturę gleby, a przede wszystkim wpływa na wzbogacenie gleby składnikami mineralnymi. Roślina, która rośnie na glebie bogatej w mączkę bazaltową, otrzymuje z podłoża makro i mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Produkt pochodzenia wulkanicznego.
Mączka bazaltowa – czym właściwie jest?
Mączka bazaltowa to produkt w 100 procentach pochodzenia naturalnego.
Jest idealna do stosowania w ogrodnictwie ekologicznym.
Skała bazaltowa, z której robiona jest mączka, to materia bogaty w makro i mikroelementy oraz tlenki.
Mączka bazaltowa zawiera ogromne ilości składników, jakich nie dostarczają nawozy mineralne, wytwarzane chemicznie w zakładach produkcyjnych. W zależności od pochodzenia skały bazaltowej jej skład może się różnić proporcjami poszczególnych składników.
Mączka zawiera najwięcej tlenku krzemu. Krzemionka pozytywnie wpływa na rośliny – wzmacnia ich łodygi i liście oraz odporność na choroby.
Dzięki bogatemu składowi mączka bazaltowa dostarcza roślinom wszystkich mikroelementów niezbędnych do rozwoju.
Jest bezpieczna dla ludzi, zwierząt i środowiska. Nie zawiera toksycznych substancji, które mogą zaszkodzić otoczeniu.
Ważną cechą mączki bazaltowej jest to, że pozostaje na wierzchu, nie wbijając się w głąb gleby nie dociera do wód gruntowych.