Opis
Dawkowanie
1-1,5 kg/ha
OPTYSIL LONGLIFE to innowacyjny biostymulator, który zwiększa trwałość pozbiorczą owoców i warzyw, poprawia ich właściwości przechowalnicze oraz wpływa na jakość plonu. Zawiera unikalne połączenie aktywnego krzemu (Si) w formule duoSIL z organiczną formą wapnia (Ca).
Unikalne połączenie duoSIL + Ca zapewnia:
rozpuszczalność – unikalna formuła zapewniająca pełną rozpuszczalność zawartego w niej krzemu i wapnia
stabilność – wyjątkowa stabilność dzięki wykorzystaniu niezawodnej technologii z formuły duoSIL
dostępność – wysoka zawartość dostępnej dla roślin formy krzemu oraz wysokoefektywnego, organicznego wapnia
Korzyści wynikające z zastosowania OPTYSIL LONGLIFE:
odporność na uszkodzenia – OPTYSIL LONGLIFE zwiększa jędrność, mechaniczną odporność i trwałość warzyw i owoców na uszkodzenia powstające podczas wzrostu, rozwoju i zbioru
dłuższa trwałość pozbiorcza – owoce i warzywa po zastosowaniu OPTYSIL LONGLIFE wykazują mniejszą podatność na utratę świeżości i jakości oraz są trwalsze w obrocie handlowym i podczas przechowywania
odporność na choroby przechowalnicze – OPTYSIL LONGLIFE wzmacnia ściany komórkowe, tworząc naturalną barierę ograniczającą wnikanie i rozprzestrzenianie się patogenów będących sprawcami chorób przechowalniczych owoców i warzyw
Zawartość składników pokarmowych:
22,0% tlenku wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie
1,200% miedzi (Cu) schelatowanej przez EDTA
1,20% manganu (Mn) schelatowanego przez EDTA
1,700% cynku (Zn) schelatowanego przez EDTA
Mikroskładniki pokarmowe są całkowicie rozpuszczalne w wodzie.
Frakcja schelatowana stabilna w zakresie pH 3-10.
Produkt zawiera: 1,9% azotu całkowitego (N).
Stosowanie
OPTYSIL LONGLIFE jest przeznaczony do stosowania dolistnego w okresie tworzenia i rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (np.: owoce, organy spichrzowe). Jest źródłem wysoko przyswajalnego krzemu i wapnia w formie bezazotanowej i bezchlorkowej. Znacząco wpływa na zaopatrzenie w wapń organów najbardziej narażonych na niedobór tego składnika. Krzem zawarty w nawozie znacząco wpływa na poprawę parametrów jakościowych plonu.