Opis
SULVIT to płynny, wysoko skoncentrowany nawóz siarkowy (760 g SO3 w 1 litrze) przeznaczony do dolistnego dokarmiania roślin lub do stosowania doglebowo łącznie z płynnymi nawozami azotowymi (np. RSM). Jest szczególnie polecany w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do siarki, a także w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na azot.
SULVIT stosowany doglebowo jako dodatek do płynnych nawozów azotowych (np. RSM), zapobiega stratom azotu (inhibitor przemian azotu).
Składniki g/l % (m/m)
Azot (N) całkowity 200 15,0
azot (N) amonowy (NH4) 140 10,5
azot (N) amidowy (NH2) 60 4,5
Trójtlenek siarki (SO3) 760 57,5
Siarka (S) 304 23,0
SULVIT stosowany profilaktycznie jest efektywnym źródłem siarki w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na azot (siarka jest niezbędna roślinom do wykorzystania azotu z gleby i nawozów) oraz w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do siarki (np. rzepak, kapusta, kalafior, gorczyca, rzodkiewka, cebula, czosnek, rośliny motylkowe), a także w uprawach roślin o dużych wymaganiach w stosunku do azotu (np. zboża). Nawóz jest zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność siarki dla roślin (niska temperatura i wilgotność gleby, gleby lekkie, wysoka zawartość wapnia w glebie). SULVIT stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe oraz dostarcza siarkę łatwo przyswajalną przez rośliny w fazach, gdy wykazują największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dokarmianie interwencyjne jest wskazane w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru siarki na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość siarki (ukryte niedobory).
Siarka (S) dostarczana w nawozie SULVIT korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu poprzez:
zwiększenie efektywności nawożenia azotowego, lepsze pobieranie azotu z gleby
wzmocnienie energii wiązania wolnego azotu przez bakterie glebowe (np. Rhizobium, Azotobacter, Azospirillum)
intensyfikację procesu fotosyntezy – zwiększa biomasę roślin
prawidłowy przebieg syntezy białek i tłuszczów
zwiększenie zawartości białka – aminokwasów egzogennych w plonie (np. poprawa wartości wypiekowej mąki)
poprawę zawiązywania ziarniaków i nasion
zwiększenie odporności roślin na choroby i szkodniki
zwiększenie odporności na stres suszy
wzrost mrozoodporności.
ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN SPRZEDAJEMY TYLKO UŻYTKOWNIKOM PROFESJONALNYM ZGODNIE Z ART. 28, ART. 25 USTAWY TAKOWE PREPARATY MOGĄ BYĆ ZBYWANE OSOBOM KTÓRE:
1) są pełnoletnie
2) ukończyły szkolenie w zakresie stosowania środków ochrony roślin w Rzeczypospolitej Polskiej potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, lub
3) ukończyły szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, lub
4) nie wcześniej niż przed upływem 5 lat, przed nabyciem tych środków, ukończyły szkolenie wymagane od użytkowników profesjonalnych w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzone dokumentem o ukończeniu tego szkolenia, lub przedstawiły inny dokument wydany na podstawie przepisów obowiązujących w tym państwie, potwierdzający uzyskanie uprawnień do nabywania środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych.
KUPUJĄC OŚWIADCZACIE PAŃSTWO ŻE SPEŁNIACIE TE KRYTERIA
USTAWA Z DNIA 08.03.2013 O ŚRODKACH OCHRONY ROŚLIN